Janneke Monshouwer begon met schrijven als een zoektocht naar wat zij in haar hele leven miste aan juiste informatie via de reguliere media. Dan rijst de grote vraag: als we die waarheid weten, wat kunnen we dan het beste doen? Ook naar dat antwoord is Janneke op zoek gegaan.

JannekeJanneke Monshouwer werkte zo’n dertig jaar bij de Nederlandse Televisie. Ze begon in 1965 als jong productie-medewerkster bij het NOS Journaal. Dat was toen nog in de pionierstijd van de TV en alles ging toen nog op film. Na drie jaar 'nieuws' stapte ze over naar de omroepen en bekwaamde ze zich in het maken van documentaire films, TV-programma’s, reportages, presentaties en massacommunicatie. De praktijk was een uitgelezen opleiding om alle kneepjes van het film- en TV-vak te leren. Janneke runde acht jaar – met haar toenmalige partner – een filmbedrijf. In die periode maakte ze ook deel uit van een filmploeg. Met het team reisden ze door het land en bezocht ook veel landen in Afrika wat haar kijk op de wereld veranderde.
Na een scheiding werkte ze weer solo als programma- en documentairemaakster. En als het Journaal haar nodig had, werkte ze daar als invalster. Hierdoor bleef de band met het Nieuws. In al die TV-jaren werkte ze met: overheid, politici, RVD, koningshuis, Defensie, banken, bedrijfsleven, vakbonden, universiteiten en kerken. Ze werkte bovendien met alle lagen van de maatschappij.
Naast haar TV-werk stond ze voor dag en dauw op en verdiepte zich in onderwerpen waar ze warm voor liep: kinderbescherming, opvoedkunde, inspirerend onderwijs, kunst in de opvoeding, homeopathische en 'alternatieve' Geneeskunde, psychiatrie (Jung) en spirituele ontwikkelingspsychologie, gezond en leefbaar bouwen (organische architectuur en cradle to cradle), biologische landbouw / veeteelt & voeding, nieuwe vormen van energie, geld / bankwezen, etc. Het gaat haar om de Transitie naar: leven in harmonie met Moeder Aarde en de natuur.

Janneke: “Toen ik besefte dat de toestand in Afrika na dertig jaar nog veel slechter was dan toen ik daar fondsenwervings-films maakte, voelde ik me ontzettend boos worden. De gedachte kwam bij me op: dat kan niet alleen aan hebberige dictators liggen, daar moet iets achter zitten. Ik ging daarom op zoek…
Ander NieuwsEn ik kwam van het een op het ander. Ik stuitte op vragen: waarom groeit de armoede wereldwijd? Waarom worden goede initiatieven, zoals alternatieve energie en vredesinitiatieven, gesaboteerd? Als journalist moet ik natuurlijk met feiten en bronnen komen. Om structuur aan te brengen speurde ik chronologisch nieuwsgebeurtenissen na die me diep geraakt hebben, en zo begon ik aan mijn boeken. Deel 1 is klaar. Deel 2 is bijna klaar. Van deel 3 is de tekst ook grotendeels klaar.
In mijn zoektocht ging ik mijn eigen weg. Ik onderzocht de impact en de gevolgen van ons verleden: van de Nederlandse compagnieën (VOC en WIC), slavenhandel, koloniën, Shell, aardbevingen in Groningen, de invloed van de VS en de CIA op de westerse journalistiek en politiek, ook op de vorming van Europa, de rol van de NAVO (als bijvoorbeeld in Georgië en Oekraïne), de rol van Rockefeller, Rothschild, Bush & vrienden (o.a. de Clinton’s), de duistere Skull & Bones, Safari club en BCCI-bank, pedofilie, drugs- / wapen- / sekshandel, Nederlandse grote pensioenfondsen ondergebracht bij de Carlyle Group, de rol van Saoedi Arabië en ook: de nog onbekende (hoofd)rol van Prins Bernhard. Ook belicht ik de rol van veel sleutelfiguren die allemaal invloed hadden en nog hebben op ons leven, zoals Winston Churchill en Henry Kissinger en nog veel meer…”
Het punt is: via geld en het geldsysteem worden we gemanipuleerd. Vooral door het heffen van rente én geld dat in verkeerde zakken terecht komt. Sommige mensen vragen Janneke: waarom houd jij je met deze zaken bezig? Met haar werk legt ze bloot waar niet openlijk over gecommuniceerd wordt. Ze voelt het heel duidelijk als haar taak. Ze brengt zaken – die vaak in het geheim gebeuren – aan het licht. Dat is nodig. Want als iets ‘aan het licht’ komt, dan kunnen wij mensen niet meer in dezelfde valkuil vallen; zoals bijvoorbeeld opgelicht en uitgebuit worden. Dat geeft een stuk verlichting!

Om te genezen van een ziekte is er eerst een diagnose nodig. Pas als de oorzaak van de ziekte bekend / erkend is, dan is dat al het begin van de Genezing. Zo zit het met onze menselijke beschaving ook. Het boek Ander Nieuws – Wat het journaal niet uitzond is een deel van haar zoektocht naar ongekende of ontkende nieuwsfeiten. Janneke’s conclusie is dat we eenzijdige of verdraaide informatie krijgen en dat we Nieuwe Geschiedenisboeken kunnen schrijven. Kijk ook eens naar dit filmpje op GeenStijl. Meer informatie over haar boek: www.andernieuws.eu.

Tenslotte: Het gaat om een evolutie-proces. (Geen revolutie, maar evolutie). Als wij ons bewust worden van wat er echt aan de hand is, en we verwerken dat, dan kunnen we daarna de stap zetten naar Bevrijding en Autonomie.


Deze lezing zal begeleid worden door de prachtige Engelen klanken van harpiste en pianiste: Fraukje Ramona Weishaupt

Wanneer?
Op zaterdagmiddag 13 juni 2015
Locatie: ‘De Nieuwe Beuk’ (achter de Petrus Paulus Kerk), Dorpsstraat 20, 1861 KW Bergen N.H.
Tijdstip: 14 uur tot 17 uur (zaal open om 13.30 uur)
Vergoeding: 15 euro (vermeld duidelijk jouw naam bij de betaling)
Lees s.v.p. de SPELREGELS op onze website!

Dit bedrag kan worden overgemaakt op rekeningnr. NL37 RABO 0327 7053 53, H.M. Borst onder vermelding van: “Ander Nieuws”