stemmen van de ziel
De vergeten waarheid van dementie

Spreker: Hans Siepel

In het najaar van 2007 verscheen van Hans Siepel het boek Stemmen van de ziel, vergeten waarheid van dementie. Een aangrijpend, wonderbaarlijk en waargebeurd verhaal over het dementieproces van zijn moeder.

In een prachtig en meeslepend beschreven verslag laat Siepel zien hoe door liefde, empathie, mededogen, doorzettingskracht en strijd moeders onverwerkte (jeugd)trauma’s door haar dementie heen alsnog verwerkt konden worden.


Sinds het boek is verschenen zijn er in Nederland en Vlaanderen een kleine 10.000 exemplaren van Stemmen van de ziel verkocht. De reacties van lezers zijn zonder uitzondering positief. Het verhaal heeft velen tot tranen toe geroerd, maar vooral ook bemoedigd. Zij herkennen zich in de andere kijk op dementie van Stemmen van de ziel. Ze worstelen met de reguliere zorg, waar nagenoeg geen aandacht wordt gegeven aan de zielsbehoeften van mensen met dementie. Om de eenvoudige reden dat in de denkwereld van onze medische zorg de menselijke ziel niet bestaat. Met alle gevolgen van dien.

Stemmen van de zielEen lezer schreef in een review op internet daarover het volgende:

“De boodschap die ik er uit trok?

Dat er maar al te snel naar medicijnen, vooral kalmerende medicijnen wordt gegrepen, bij dementerende zorgvragers.

Dat ze door herbeleving ander gedrag vertonen dan wat wij dan wel of niet normaal vinden.

En dat wij dat dan maar gelijk gaan afvlakken met medicatie omdat ze moeten kunnen functioneren in een groep waar ze niet voor gekozen hebben. Dat het juist belangrijk is dat er wordt geluisterd naar deze mensen vóór je naar medicatie gaat grijpen.

Dat ze misschien nog in een verwerkingsproces zitten wat nodig is om in vrede te komen met zichzelf voor een goede afsluiting van het leven.

Tijdens het lezen van “Stemmen van de ziel” was ik al zeer onder de indruk, bij het luisteren van zijn verhaal nog meer. Iedereen in de zorg zou eigenlijk dit boek moeten lezen omdat er meer is dan wat de wetenschap in de boeken over dementie zet.”


Hans SiepelDeze boeiende lezing is niet alleen interessant voor hulpverleners die met dementerende (ouderen) werken, maar voor iedereen die interesse heeft in het onderwerp Dementie in relatie tot de Ziel. Je bent meer dan welkom!

Over de spreker:

Hans Siepel
(1958) heeft politicologie gestudeerd en gewerkt in diverse communicatiefuncties. Sinds 2005 is hij schrijver, mediatrainer, docent adviseur, vooral op het gebied van overheidscommunicatie en crisiscommunicatie.
Zijn website » Amenti Consultancy


fraukjeDeze lezing zal op humoristische wijze worden ingeleid door lofdichter en B12 specialist Bo Baden (vitamineb12nu.nl) en zal begeleid worden door de prachtige Engelen klanken van harpiste en pianiste Fraukje Ramona Weishaupt.

Wanneer?
Op zaterdagmiddag 1 april 2017
Locatie: ‘De Nieuwe Beuk’ (achter de Petrus Paulus Kerk), Dorpsstraat 20, 1861 KW Bergen N.H.
Tijdstip: 14 uur tot 17 uur (zaal open om 13.30 uur)
Vergoeding: 15 euro (vermeld duidelijk jouw naam bij de betaling)
Dit bedrag kan worden overgemaakt op rekeningnr. NL37 RABO 0327 7053 53, H.M. Borst onder vermelding van: “Stemmen van de ziel”

AANMELDEN